Што е глушец во компјутер?

Што е глушец во компјутер?

Компјутерско глувче

Компјутерско глувче

Компјутерски глушец е рачен хардверски влезен уред кој го контролира курсорот во GUI (графички кориснички интерфејс) за покажување, движење и избирање текст, икони, датотеки и папки на вашиот компјутер. Покрај овие функции, глувчето може да се користи и за влечење и пуштање објекти и да ви овозможи пристап до менито со десен клик.

За десктоп компјутерите, глувчето се поставува на рамна површина (на пр., подлога за глувче или биро) пред вашиот компјутер. Сликата е пример за десктоп компјутерски глушец Logitech со две основни копчиња и тркало.

Кој го измислил глувчето?

Глувчето првично беше познато како X-Y Позицијален Индикатор за систем за прикажување и беше измислен од Даглас Енгелбарт во 1963 година додека работеше во Xerox PARC. Но, поради неуспехот на Alto, првата широко користена апликација на глувчето беше со компјутерот Apple Lisa. Денес, овој уред за покажување е практично на секој компјутер.

Која е употребата на глувчето?

Подолу е листа на сите функции и опции на компјутерскиот глушец за да ви даде идеја за сите способности на глувчето.

 • Поместете го курсорот на глувчето – Примарната функција е да го поместите покажувачот на глувчето на екранот.
  Точка – Откако ќе се помести глувчето, можете да посочите нешто за друг корисник или да посочите дигитален објект. На пример, во игра можете да го користите глувчето за да го насочите пиштолот во насока за да пукате.
  Отворете или извршите програма – Откако ќе го преместите покажувачот во икона, папка или друг објект со кликнување или двоен клик на тој објект, го отвора документот или ја извршува програмата. Некои програми поддржуваат дури и трикратен клик. Погледнете ја нашата страница за кликнување за повеќе информации за кликнување на глувчето.
  Изберете – Глувчето исто така ви овозможува да изберете текст или датотека или да означите и изберете повеќе датотеки одеднаш.
 • Повлечете и спуштете – Откако ќе се избере нешто, исто така може да се премести со помош на методот влечење и спушти.
  Лебдете – Поместувањето на курсорот на глувчето над објекти со информации за лебдење помага да се открие функцијата на секој објект. На пример, поставете го глувчето над врската „лебдат“ за да видите пример.
  Скролувајте – Кога работите со долг документ или гледате долга веб-страница, можеби ќе треба да скролувате нагоре или надолу. За да скролувате, ротирајте го тркалото на глувчето или кликнете и повлечете ја лентата за лизгање. Тркалото на глувчето може да се користи и како копче. Погледнете ја страницата IntelliMouse за дополнителни информации и функции на тркалото на глувчето.
  Вршете други функции – Многу десктоп глувци имаат и копчиња што можат да се програмираат да вршат која било функција. На пример, многу глувци имаат две странични копчиња на делот на палецот на глувчето. Копчето најблиску до дланката може да се програмира да се врати на претходно прегледаната веб-страница во прелистувачот.

Како глувчето ја зголеми употребливоста на компјутерот?

Кога користите компјутерски глушец, не мора да меморирате команди, како оние што се користат во околина заснована на текстуална командна линија како MS-DOS. На пример, во MS-DOS, треба да ги знаете командите cd и dir и да ги напишете командите на тастатурата за да отворите директориум (папка) и да ги видите неговите датотеки. Додека корисникот на Windows треба само да кликне двапати за да отвори папка и да ја види нејзината содржина.

Видови компјутерски глувци

Подолу е список на сите типови компјутерски глувци и уреди за покажување што се користат со компјутер. Денес, за десктоп компјутер, најчестиот тип на глушец е оптички глушец што се поврзува со USB-портата и познат како USB-глувче. За лаптоп компјутери, најчестиот тип на глушец е подлогата за допир.

 • Воздушен глушец
 • Безжичен (безжичен)
 • Глувче за нозе
 • IntelliMouse (глувче со тркала)
 • Ј-Глувче
 • Џојстик
 • Механички
 • Оптички
 • Подлога на допир (точка на лизгање)
 • Трекбол
 • TrackPoint

Приклучоци за компјутерски глушец

Денес, повеќето компјутерски глувци се поврзуваат со компјутер користејќи USB-порта. Подолу е листа на порти и безжични врски што може да ги користи глувчето.

 • Bluetooth
 • Инфрацрвена
 • PS/2 Порт
 • Сериска порта
 • USB

Кои се деловите на компјутерскиот глушец?

Деловите на компјутерскиот глушец може да варираат во зависност од типот на компјутерскиот глушец. Подолу е општ преглед на деловите што се наоѓаат на повеќето компјутерски глувци.

 • Копчиња

Денес, речиси сите компјутерски глувци имаат најмалку две копчиња, лево и десно копче за кликнување и манипулирање со предмети и текст. Во минатото имало глувци со само едно копче. На пример, многу од раните компјутерски глувци на Apple имаа само едно копче.

 • Топка, ласер или LED

Десктоп глушец користи топка и ролери ако е механички глушец или ласер или LED ако е оптички глушец. Овие компоненти го следат движењето на глувчето по x-оската и y-оската и го движат курсорот на глувчето на екранот. На сликата е пример за дното на механички и оптички глушец.

 • Тркало на глувчето

Денешните десктоп компјутерски глувци, исто така, обично вклучуваат тркало на глувчето кое ви овозможува да се движите нагоре и надолу на страницата.

 • Коло одбор

За да ги пренесе (внесете) сите информации за сигналот на глувчето, кликовите и други информации, глувчето мора да има и плочка со интегрирани кола.

 • Кабелски или безжичен ресивер

За глувчето со кабел, тој вклучува кабел со приклучок што се поврзува со компјутерот. Денес, повеќето глувци со кабел се поврзуваат на USB-портата. Ако вашиот компјутер има безжичен глушец, потребен му е USB безжичен приемник за да го прими безжичниот сигнал и да го внесе во компјутерот.

 • Други делови

Ако користите лаптоп, некои од горенаведените компоненти споменати претходно не се потребни. На пример, подлогата за допир не користи топка, ласер или LED за контрола на движењето; го користи прстот на подлогата за допир. Другите делови вклучуваат топка за глувци со трекбол, дополнителни копчиња на страната на палецот на глувчето и копчиња што се користат со лаптоп глувци.

Што користи лаптопот за глушец?

Бидејќи лаптопот е дизајниран за преносливост, скоро сите лаптопи денес користат подлога за допир како глушец, а некои лаптопи на Lenovo сè уште користат TrackPoint. Исто така, сите лаптоп компјутери може да имаат прикачено глувче со USB или безжичен кабел. На сликата е пример на подлога за допир што се наоѓа под тастатурата на лаптопот.

Дали паметните телефони користат глушец?

Паметните телефони и таблетите користат екран на допир како примарен влезен уред, и затоа вашиот прст е глувчето на овие уреди. Со повеќето таблети, исто така имате можност да поврзете компјутерски глушец и да го користите на таблетот.

Која рака треба да ја користам за да го контролирам глувчето?

Стандардно, компјутерскиот глушец е поставен да се користи со десната рака. Меѓутоа, ако сте левак, може да се постави да се користи со левата рака.

Каде да ги ставам прстите на глувчето?

Следната слика го прикажува правилното поставување на прстот, со показалецот на левото копче, средниот прст на десното копче и прстенот и розовите прсти потпрени на страна. Палецот ги контролира сите копчиња на левата страна на глувчето, доколку ги има вашиот глушец. Ако имате глушец со лева рака, поставувањето на раката е спротивно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.