Кои се 3-те типа на глувци?

Кои се 3-те типа на глувци?

Кога компјутерите првпат се појавија на пазарот за потрошувачите, компјутерскиот глушец беше едноставен и имаше ограничени функции. Денес, постојат бројни модели на дизајни на компјутерски глушец и топчиња за да одговараат на секој компјутерски стил. Овој водич ќе ви даде преглед на различните типови компјутерски глувци и нивните главни придобивки за корисникот.

Жичен глушец

Жичен глушец

Жичен глушец се поврзува директно со вашиот десктоп или лаптоп, обично преку USB-порта, и пренесува информации преку кабелот. Поврзувањето на кабелот обезбедува неколку клучни предности. За почеток, жичените глувци обезбедуваат брзо време на одговор, бидејќи податоците се пренесуваат директно преку кабелот. Тие, исто така, имаат тенденција да бидат попрецизни од другите дизајни. Ова може да ги направи моделите на жичени глувци одлични за гејмерите, дигиталните уметници и другите корисници кои се потпираат на висока точност.

Безжичен глушец

Безжичен глушец

Безжичните глувци пренесуваат радио сигнали до приемник поврзан на вашиот компјутер. Компјутерот го прифаќа сигналот и декодира како е поместен курсорот или на кои копчиња се кликнале. Иако слободата или опсегот со безжични модели е погодна, има некои недостатоци. Процесот на декодирање, на пример, значи дека безжичниот глушец генерално не реагира толку на гестови како жичен глушец. На гејмерите особено може да им биде фрустрирачко заостанувањето. Сепак, постојат специфични безжични глувци дизајнирани за игри кои го решаваат проблемот со латентноста во нивниот дизајн и имаат побрзо време на одговор. За повеќето корисници, сепак, доцнењето или изгубената точност со безжичниот модел ќе бидат занемарливи.

Bluetooth глушец

Bluetooth глушец

Дизајнот на безжичниот глушец и дизајнот на глувчето со Bluetooth имаат тенденција да изгледаат многу слични, бидејќи на ниту еден од нив не им е потребна жична врска за работа. Повеќето модели на безжични глувци користат клуч што се поврзува со вашиот компјутер, а глувчето комуницира напред-назад на тој начин. Глувчето со Bluetooth, сепак, користи внатрешна Bluetooth конекција на вашиот компјутер, што ви овозможува да го поврзете глувчето со повеќе уреди истовремено.

Сепак, имајте на ум дека не сите уреди имаат Bluetooth конекции. Ако вашиот компјутер нема внатрешен Bluetooth ресивер, можете да добиете USB-приемник што може да се приклучи на вашиот компјутер за да го користите со глувчето Bluetooth и други Bluetooth уреди.

Споредба на Wired наспроти безжични наспроти Bluetooth глувци

Дебатата за тоа дали жичен или безжичен глушец е најдобриот избор е аргумент стар колку и самите уреди. Факт е дека и двата се одлични избори во зависност од тоа како најчесто го користите глувчето. Еве една брза споредба помеѓу жичените, безжични и Bluetooth глувци за да ви помогне да одлучите:

  1. Жичен глушец

Предности

Подобра точност
Ниска латентност
Подостапно
Не се потребни батерии

Недостатоци

Помалку слобода на движење
Ограничено на должината на кабелот
Помалку погодно

2. Безжичен глушец

Предности

Проширен опсег од компјутер
Не е ограничен од должината на кабелот
Неограничено движење
Не бара подлога за глувчето

Недостатоци

Потребни се батерии за работа
Пониска точност (може да биде занемарлива за корисници кои не се играчи)
Поскапи од моделите со жици

3. Bluetooth глушец

Предности

Проширен опсег од компјутер
Не е ограничен од должината на кабелот
Неограничено движење
Не бара подлога за глувчето

Недостатоци

Потребни се батерии за работа
Пониска точност (може да биде занемарлива за корисници кои не се играчи)
Поскапи од моделите со жици
Може да бара купување на USB Bluetooth приемник ако вашиот уред нема Bluetooth функционалност

 

Просечните корисници може да забележат само неколку клучни разлики помеѓу жичните и безжичните типови на глувци. Додека жичниот глушец се напојува со поврзување со компјутерот, безжичниот глушец обично бара полнење или батерии за да работи. Но, безжичните глувци нудат и поголема слобода и поврзување од сите соби и често можат да работат на други површини освен подлоги за глувчето, што ги прави идеални за презентации или кога треба да стоите подалеку од екранот, но да имате контрола над екранот.

Тракбол глушец

Глувчето за трекбол изгледа многу како глушец наопаку. Овие глувци имаат топка со сензори кои го движат курсорот на екранот кога топката се движи со палецот. Тракболката генерално бара помалку напор за движење од жичен или безжичен глушец, а истовремено овозможува и полесно лизгање. Како што рече, глувчето генерално ви дава поголема слобода на движење и побрзо време на одговор, што ги прави стиловите што не се со топка подобри за игри и компјутерски активности кои бараат тешка употреба на глувчето.

Ласерски глушец

Без разлика дали е жичен или безжичен, оптичкиот и ласерскиот глушец се многу слични во дизајнот, но имаат една клучна разлика. Додека оптичките глувци користат инфрацрвена LED светлина за да отскокнуваат од површините за да го следат движењето, ласерските глувци користат LED надвор од видливиот спектар и се чини дека воопшто немаат светлина. И двата типа имаат добри резултати, но моделите на ласерски глувци имаат тенденција да имаат малку поголема прецизност. Во секој случај, двата типа на глувци се одличен избор за стандардни задачи на компјутер.

Споредување Trackball наспроти оптички наспроти ласерски глувци

Иако се многу слични во начинот на кој функционираат, постојат некои посебни разлики помеѓу топчињата, оптичките глувци и ласерските глувци. Она што ќе го изберете треба да зависи од вашите ергономски потреби и прецизност. Еве една брза споредба која ќе ви помогне да одлучите:

  1. Тракбол глушец

Предности

Ергономски дизајн
Не е потребен простор за движење (одлично за патување или употреба на лаптоп)
Може да биде жичен или безжичен

Недостатоци

Помалку точни
Не е идеален за играње

2. Оптички глушец

Предности

Врши добро за повеќето стандардни задачи на компјутер
Може да биде жичен или безжичен

Недостатоци

Помалку точни од ласерските глувци
Потребен е простор за движење
Помалку ергономски од дизајните на трекбол

3. Ласерски глушец

Предности

Попрецизно од оптичките глувци
Не испушта светлина
Може да биде жичен или безжичен

Недостатоци

Потребен е простор за движење
Помалку ергономски од дизајните на трекбол

Магичен глушец

Magic Mouse првпат беше развиен за употреба со компјутерите на Apple. Работи слично како традиционален компјутерски глушец. Сепак, Apple создаде и мултитач технологија која овозможува лизгање и лизгање со движење на раката преку површината на глувчето. Овие карактеристики можат да ги направат редовните задачи поефикасни. Ако сте корисник на компјутер, не се чувствувајте изоставени! Windows има развиено компатибилни драјвери кои овозможуваат моделите на Magic Mouse да работат и на компјутер.

USB глушец

УСБ-глувчето е еден од најчестите типови на компјутерски глувчиња и е дел од компјутерските периферни уреди откако е поставен USB стандардот во 1996 година. Жичаниот глушец се приклучува на USB слот на вашиот компјутер, додека безжичниот глушец обично има предавател што се приклучува на USB-приклучокот и комуницира со глувчето. Овие се добри стандардни глувци за сите активности на компјутер.

Leave a Reply

Your email address will not be published.