Кои се вистинските безжични слушалки?

Кои се вистинските безжични слушалки?

Вистинските безжични слушалки нудат невидена слобода на движење и уникатно задоволувачко искуство со слушање, но сè уште има многу проблеми што ја мачат оваа нова технологија, меѓу кои не и најмалку важно се нејзината превисока цена и краткото траење на батеријата.

Оние кои не сакаат кабли и сакаат да ги отстранат по секоја цена, нема да жалат што ги купиле овие слушалки, но на другите би било подобро да се држат до обичните безжични слушалки засега.

Сепак, производителите на аудио опрема мораа да одат и да ги донесат нашите одлуки (и животи, ако сакаме да станеме драматични) уште потешко со воведување на терминот вистински безжичен. Непотребно е да се каже дека вистинските безжични и обичните безжични технологии се навистина различни, иако можеби нема да можете да погодите кои се разликите само врз основа на имињата.

Затоа, ајде да ги споредиме и да ги спротивставиме овие технологии сега за да видиме дали новите вистински безжични уреди навистина вредат.

Која е разликата?

Која е разликата?

Пред да ги разгледаме разликите помеѓу вистинските безжични слушалки и обичните безжични слушалки, ајде да видиме што имаат заедничко.

Главната сличност лежи во недостатокот на жици што се користат за поврзување на слушалките со изворот на звук. Така, и вистинските безжични и обичните безжични слушалки се потпираат на безжични технологии (најчесто Bluetooth) за воспоставување и одржување врска со извор на аудио (паметен телефон, лаптоп, MP3 плеер итн.).

Главната разлика е во тоа што обичните безжични ушни слушалки сè уште имаат жица што ги поврзува двете слушалки, додека вистинските безжични слушалки имаат две слушалки кои не се физички поврзани на кој било начин, облик или форма.

Значи, вистината во вистинската безжична мрежа се однесува на отсуството на жица што ги поврзува двете слушалки. И двајцата се подеднакво безжични во однос на поврзувањето со изворот на звук.

Што е со вистинските безжични слушалки?

Што е со вистинските безжични слушалки?

Понекогаш, ќе слушнете или прочитате за вистински безжични слушалки.

Нема такво нешто!

Барем не ако заклучиме дека слушалките се наменети да бидат она што Google вели дека се: „Пар слушалки споени со лента поставена над главата, за слушање аудио сигнали како музика или говор“. Недостатокот на конзистентна и стандардизирана терминологија е основата на ова прашање.

Го користиме терминот слушалки за уши за да се однесуваме на мали слушалки што се носат внатре во увото (слушалки за во уво). Некои ги нарекуваат слушалки. Други само ги нарекуваат слушалки, не прави разлика помеѓу уредите што влегуваат во ушниот канал и оние што минуваат преку ушите и се поврзани со цврста лента (слушалки над уво).

Во секој случај, можеме да направиме разлика помеѓу вистинските безжични и обичните безжични технологии само со слушалки за во уво (наведени како слушалки за уши). Оние што минуваат преку увото и се поврзани со лента што оди преку главата (наведени како слушалки) може да користат само еден вид безжична технологија. Бидејќи и онака тие едноставно мора да бидат поврзани со лента за на глава, да не ги поврзете двете слушалки едноставно заради некакви права на фалење би било смешно.

Затоа, секогаш кога ќе слушнете некој да зборува за вистински безжични слушалки, знајте дека тие значат вистински безжични слушалки.
Сега кога знаеме што се точно вистинските безжични слушалки, ајде да видиме дали вреди да ги надминеме обичните безжични слушалки, почнувајќи од предностите на првите во однос на вторите.

Предностите на True Wireless

Предностите на True Wireless
Предностите на True Wireless

Главната придобивка од вистинските безжични слушалки е токму она за што зборувавме цело време – недостатокот на жици што ги поврзуваат двете слушалки. Ова може да изгледа тривијално за некого (особено откако ќе ги погледне разликите во цените помеѓу вистинските и обичните безжични слушалки), но многу оди за активностите за кои обично се купуваат слушалки, како што е вежбањето.

Без разлика дали одите во теретана или само џогирате, не сакате жиците да ви го ограничуваат движењето. Префрлувањето од жичени на обични безжични слушалки беше револуционерно за ова, бидејќи конечно ни овозможи да престанеме да се влечеме околу нашите аудио уреди додека вежбаме.

Иако кратката и едноставна жица што ја поврзува едната слушалка со другата нема да го ограничи вашето движење на некој значаен начин, таа сепак може да биде иритирачка, особено ако правите кардио и жицата завршува наоколу и постојано чука вие на задниот дел од вратот.

Се разбира, секој може да ужива во чувството дека жиците не ја допираат кожата, без разлика дали вежба, оди, седи или лежи. Но, тоа е во основа сè што има во тоа… Па, тоа и чувството на престиж што може да го добиете од користењето на таква нова технологија.

Имањето две посебни слушалки е исто така естетски попријатно отколку кога тие се споени со досаден кабел, така што оние за кои естетиката е најважна треба да инвестираат во пар вистински безжични слушалки. Но, тука завршуваат предностите.

Недостатоци на вистинската безжична мрежа

  • Цена

Прво, вистинската безжична мрежа е сè уште релативно нова технологија. Ова значи дека сè уште има многу простор за подобрување и дека процесот на производство сè уште не е рафиниран до точка каде што можеме да го означиме односот цена-перформанси како нешто што е блиску до исплатливо. Само запомнете какви беа 4K телевизорите кога првпат дебитираа – претерано скапи.

Ништо не го илустрира ова подобро од споредбата помеѓу оригиналниот Samsung Gear IconX и Apple Airpods Pro. Првиот е еден од првите вистински безжични слушалки, објавени во 2016 година, а вториот е многу понов модел.

Gear IconX беше издаден со MSRP од 200 долари, додека Airpods Pro беше издаден со MSRP од 250 долари, така што не е точно совпаѓање, но сепак прилично блиску. Постариот модел има батерија од околу час и половина, додека поновиот има приближно четири и пол часа сок во него.

Само од ова, треба да биде очигледно дека технолошкиот скок што се случи во три години помеѓу објавувањето на овие два пара вистински безжични слушалки е огромен, а тоа е само траењето на батеријата! Оригиналниот Gear IconX исто така имаше некои проблеми со одржувањето стабилно поврзување и да не го спомнуваме квалитетот на звукот.

Ако сте во ред со трошење повеќе пари само за да го имате најкулиот нов гаџет, тогаш посетете го, но ако не, добро е да запомните дека вистинските безжични слушалки само ќе се подобрат со текот на времето и дека ќе дојде ден кога тие не само што ќе бидете исклучително прекрасни, но и многу попристапни (повторно размислете за телевизорите со 4K).

Батерии

Се разбира, дури и траењето на батеријата од четири и пол часа не е ништо за што да пишувате дома. Вистинските безжични слушалки треба да ги сместат и батериите и драјверите во многу тесен простор. Точно, не е како обичните безжични ушни слушалки да имаат повеќе простор за овие работи, но тие барем не мора да одржуваат безжична врска помеѓу двете слушалки, благодарение на досадната жица.

Ова значи дека дури и да имавме хипотетички пар вистински безжични и обични безжични слушалки кои беа сосема идентични во секој поглед, освен за присуството или отсуството на жицата што ги поврзува, вистинските безжични слушалки ќе имаат пократко траење на батеријата. Сè друго би било исто, вклучувајќи го типот и големината на батеријата, но не и траењето на батеријата.

Едноставно нема заобиколување на ова.

Добрата работа е што сите вистински безжични слушалки доаѓаат со кутии за полнење. И повеќето, ако не и сите, од овие кутии за полнење исто така се удвојуваат како енергетски банки. Ова значи дека можете ефикасно да ги полните вашите вистински безжични слушалки во движење, без потреба од кабли, што во суштина го продолжува нивниот ефективно траење на батеријата неколку пати (во зависност од моделот).

Leave a Reply

Your email address will not be published.