Дали тастатурите за игри се навистина подобри?

Дали тастатурите за игри се навистина подобри?

Механичките тастатури се одлични за користење за игри поради многу причини и се неверојатно забавни за играње. Иако механичките тастатури се малку поскапи од традиционалните тастатури, тие дефинитивно вредат за цената.

Механичките тастатури се подобри за игри бидејќи нудат побрзо време на одговор, подобра издржливост, превртување на копчињата N, тони приспособување и се неверојатно задоволувачки за користење.

Има еден тон други одлични карактеристики вклучени во механичките тастатури, така што ќе одиме подетално и ќе разговараме за секоја од нив. Наведовме 10 причини зошто мислиме дека механичките тастатури се подобри за играње.

1. Програмабилни клучеви

Прекрасна карактеристика што доаѓа со некои механички тастатури е можноста за програмирање одредени копчиња. Ова ќе ви овозможи да поставите команди и кратенки на копчињата по ваш избор. Ако постојано користите комбинација од копчиња, можете да го поставите тоа на програмабилно копче кое лесно и брзо се притиска во средината на дејството. Можете исто така да ги приспособите контролите во одредени игри на поефикасен распоред што го подобрува вашето конкурентно ниво.

Погрижете се кога купувате механичка тастатура да имаат програмабилни копчиња, бидејќи не сите тастатури ја имаат оваа функција. Обично бара тастатурата да користи специјален софтвер и одредени компании имаат подобар софтвер од другите. Пред да купите тастатура со програмабилни копчиња, направете некои истражувања за да се уверите дека софтверот е сигурен и лесен за користење или во спротивно може да биде главоболка за поставување.

2. Екстремно издржлив

Екстремно издржлив

Механичките тастатури се познати по нивната неверојатна издржливост и супериорен квалитет на градба во споредба со традиционалните тастатури со гумена купола/мембрански стил. За механички тастатури секое копче добива свој независен прекинувач, така што за секое притискање на тастатурата има посебен прекинувач за регистрирање на движењето. Начинот на кој се изградени овие тастатури овозможува многу конзистентно и одговорно искуство за играње.

Механичките прекинувачи кои се користат во производството на механички тастатури често се оценети за 50 милиони притискања на тастатурата, а некои компании како Cherry се оценети до 100 милиони притискања на тастатурата. Ова значи дека можете да ги користите вашите тастатури со години пред да почнете да забележувате какво било абење или пад на перформансите. Многу од првите механички тастатури, како што е познатата IBM Model M, сè уште се во работна состојба до денес и се користат речиси 40 години.

3. Превртување на клучот N

Дали некогаш имате проблем кога пишувате каде притискате две копчиња истовремено и само едно од нив се регистрира? Па, со превртување на клучот N, тој проблем е целосно решен. Можете истовремено да притиснете до одреден број копчиња и сите копчиња ќе се регистрираат. Ова обично се нарекува превртување на копчиња N, тастатура која има превртување со 6 копчиња ви овозможува да притиснете до 6 копчиња во исто време и сите тие ќе се регистрираат. Многу механички тастатури ја нудат оваа функција, затоа проверете го описот на производот пред да го купите.

Превртувањето на клучот N е неверојатно корисно за игри. Во средината на играта, сакате да бидете сигурни дека сите ваши копчиња се регистрираат за да можете да управувате со контролите на најпрецизен можен начин. Ако само половина од вашите притискања се преземени од системот, вашата изведба несомнено ќе страда. Превртувањето на копчињата N е исто така многу корисно за луѓе кои се брзи во пишувањето и достигнуваат брзина каде што треба да притиснат две копчиња практично во исто време. Превртувањето на копчињата N го прави пишувањето попријатно искуство кога знаете дека копчињата секогаш ќе се регистрираат.

4. Подобро време на одговор

Подобро време на одговор

Механичките тастатури нудат многу побрзо време на одговор од другите типови тастатури. Времето на одговор е времето кое е потребно од притискањето на копчето до моментот кога е регистриран од вашиот систем. Механичките тастатури нудат неспоредливо време на одговор поради дизајнот на прекинувачите. Ова ви овозможува да добиете моментален одговор при притискање на копче наместо да имате мало задоцнување помеѓу притискањето на тастатурата и регистрирањето на движењето.

Постојат одредени типови механички прекинувачи кои нудат подобри времиња на одговор. Оптичките прекинувачи се тип на прекинувачи кои даваат милисекунди подобро време кога се притискаат. Исто така, има прекинувачи со низок профил кои го намалуваат растојанието за активирање на прекинувачот за да го направат секое копче побрзо притискање. Имајте на ум, овие типови прекинувачи нудат побрзо време на одговор, но тие обично не се толку пријатни за пишување, така што постои компромис за користење на ниско-профилни или оптички прекинувачи.

5. Прилагодете ги прекинувачите за конкурентна предност

Како што накратко споменавме претходно, има еден тон различни механички прекинувачи за тастатура за избор. Можете да изберете помеѓу тактилни, линеарни, кликави, тешки и лесни прекинувачи. Ако уживате да добивате повратни информации од вашата тастатура, можете да користите тактилен прекинувач. Ако сакате непречено притискање на копчињата, можете да користите линеарни прекинувачи. Ако имате тенденција силно да ги притискате копчињата, можете да користите тежок прекинувач за да ги заштитите прстите од удар. Има еден тон различни начини за прилагодување на вашата тастатура со различни типови прекинувачи.

Не плашете се да тестирате неколку различни типови прекинувачи за да откриете во што најмногу уживате. Имајте на ум, линеарните прекинувачи генерално ги разгледуваат најдобрите за игри. Ова не значи дека не можете да користите тактилни прекинувачи, многу гејмери ​​само чувствуваат дека тактилниот удар може да го одвлекува вниманието кога се обидувате да играте, па затоа претпочитаат линеарни прекинувачи. Многу гејмери ​​користат линеарни прекинувачи за копчињата WASD и стрелки, а потоа прават тактилни прекинувачи за останатите копчиња за да го надминат овој проблем. Можам да бидам корисен да имам тастатура со топли замени за да го олеснам менувањето на прекинувачите.

6. Поудобно за долги сесии за играње

Поудобно за долги сесии за играње

Механичките тастатури се многу поудобни за пишување отколку обичните тастатури. Можете да изберете тип на прекинувач што правилно ги поддржува прстите за да можете да пишувате долги сесии и да избегнете замор на вашите раце. Исто така, можно е да се купат ергономски механички дизајни на тастатура за да помогнат при болки во зглобот и рацете. Некои поделени тастатури може да бидат одлични за користење за долги сесии за играње или тастатури што правилно ги поддржуваат вашите зглобови.

Можете исто така да купите потпирач за зглоб одделно ако почувствувате болка во зглобот. Со механичките тастатури, небото е граница кога станува збор за прилагодување, па можете да ја направите вашата тастатура исклучително удобна и пријатна за користење. Исто така, препорачуваме да проверите различни комплети на тастатурата бидејќи тие можат да го променат целокупниот облик на капачето за да го подобрат пишувањето и играњето. Типот на прекинувачот е исто така важен, како што беше споменато претходно, бидејќи тие можат да помогнат од премногу силно притискање на копчињата.

7. Тивко или гласно колку сакате

Кога повеќето луѓе мислат на механички тастатури, тие мислат на гласни и кликани прекинувачи, но исто така има и тивки прекинувачи таму. Некои луѓе уживаат во погласните прекинувачи затоа што им овозможуваат да добијат звучни повратни информации од нивните притискања на копчињата, но за други бучавата може да го одвлекува вниманието. Гласните прекинувачи може да бидат иритирачки ако зборувате преку микрофон со пријателите или ако имате други луѓе во иста просторија со вас. Ако е така, препорачуваме да проверите неколку различни тивки прекинувачи, ги добивате сите придобивки од нормалниот прекинувач, освен неговиот екстремно тивок и помалку одвлекувачки.

Постојат и други фактори кои влијаат на нивото на звукот на тастатурата. Секогаш можете да инсталирате О-прстени на вашите копчиња за да ги намалите нивоата на звук ако сметате дека вашите прекинувачи се премногу гласни. Друг фактор е дизајнот на куќиштето на вашата тастатура, ако куќиштето е пластично или лошо склопено, тастатурата ќе штрака при пишување што може да биде доста гласно. Препорачуваме да набавите тастатура со алуминиумско куќиште за да избегнете штракање или да бидете сигурни дека пластичната кутија е цврста и добро склопена.

Leave a Reply

Your email address will not be published.