Дали гејмерските столчиња се навистина добри за вас?

Дали гејмерските столчиња се навистина добри за вас?

Има многу зуи околу столчињата за игри, но дали столовите за игри се добри за вашиот грб? Покрај прекрасниот изглед, како помагаат овие столчиња? Овој пост дискутира за тоа како столовите за игри обезбедуваат поддршка за грбот што доведува до подобрено држење на телото и подобри работни перформанси. Исто така, се дискутира за тоа како подобро држење на телото значи целокупна благосостојба на долг рок.

Долготрајното седење на евтини канцелариски столчиња доведува до лошо држење на телото. Лошото држење влијае и на вашето расположение. Лошото држење влијае на положбата на вашите коски, мускули и внатрешни органи во телото. Ова врши притисок врз вашите мускули и тетиви, што доведува до состојби кои тешко се менуваат. Може да имате проблеми со долгото седење или воопшто да седите.

Свитувањето предизвикува и проблеми со дишењето, вкочанетост во зглобовите и слаба циркулација. Сето ова може да доведе до хроничен замор. Тоа е голема грижа, со оглед на современиот седентарен начин на живот. Патувањето на нашите предци од ловци-собирачи до земјоделци резултираше со намалена подвижност и сила на долните екстремитети. Денес, просечен Американец поминува 13 часа седејќи и 8 часа спиење дневно; 21 час седентарен период

Седечкиот начин на живот е лош за вашиот грб, но тоа е неизбежен исход на модерната работа.

Наведнувањето го боли грбот

Наведнувањето го боли грбот

Вистина е дека предолгото седење е лошо за вашиот грб без оглед на видот на столот што го користите, но евтината канцелариска столица ја зголемува веројатноста за здравствени ризици на два начина.

Евтините столчиња поттикнуваат невешт навики за седење ii. Опуштениот ‘рбет предизвикува сериозно оптоварување на вратот, грбот и рамената.

Со текот на времето, хроничниот напор може да доведе до многу здравствени проблеми, како што се:

 • Страшна болка во мускулите и зглобовите

Лошото држење ги оптоварува мускулите и зглобовите, принудувајќи ги да работат понапорно. Зголемениот притисок резултира со хронична болка во грбот, вратот, рамената, рацете или нозете.

 • Мигрена

Лошото држење го напрега задниот дел на вратот што доведува до мигрена.

 • Депресија

Многу студии укажуваат на можна врска помеѓу лошото држење на телото и депресивните мисли. Јазикот на вашето тело зборува многу за вашиот процес на размислување и нивото на енергија. Луѓето со поправо држење имаат тенденција да бидат поенергични, позитивни и повнимателни. Спротивно на тоа, луѓето со невешт навики за седење имаат тенденција да бидат летаргични.

Столовите за игри се ефикасно решение бидејќи го одржуваат ‘рбетот подреден кога седите. Намалениот стрес се претвора во повисоки нивоа на енергија и можете да седите долги часови.

Како функционираат столчињата за игри?

Како функционираат столчињата за игри?

Покрај удобното седење, столовите за игри обезбедуваат поддршка и за грбот, вратот и рамената.

За разлика од канцелариските столчиња, столовите за игри се ергономски дизајнирани, имајќи го предвид седечкиот начин на живот. Дури и поместените столчиња може да немаат никаква услуга. Добро изградениот стол за игри го поддржува долниот и горниот дел од грбот, рамената, главата, вратот, рацете и колковите.

Добрата столица за игри помага да се одржи правилното држење на телото. Кога вашата глава е правилно поставена, напрегањето се отстранува од вратот. Исто така, правилно подредениот ‘рбет ја намалува болката во грбот. Кога вашите колкови се во вистинската положба, можете удобно да седите долго време.

Гејминг столици го поддржуваат вашиот грб

Гејминг столици го поддржуваат вашиот грб

Стандардните канцелариски столчиња не го поддржуваат грбот и имаат сериозни последици. Според Американското здружение за хиропрактика, болките во грбот предизвикуваат 264 милиони изгубени работни денови во една година

Од друга страна, столовите за игри обезбедуваат соодветна поддршка за вашиот грб. Нашиот стол за игри OM5 обезбедува поддршка за лумбалниот и вратот за корисници кои седат долго време, што ги прави совршени за гејмерите. Како и прилагодливи потпирачи за раце, а во некои случаи и прилагодлива лумбална потпора.

Добро држење на телото: многуте придобивки

Доброто држење помага да се одржат ‘рбетните мускули подредени, овозможувајќи им да ја носат тежината на телото. Колку подолго седите правилно, толку подобро е вашето држење. Правилното држење на телото дава многу придобивки, вклучувајќи:

 • Намален стрес на зглобовите

Непријатните седечки положби предизвикуваат напнатост на долниот дел од телото и колковите, а со тоа ги напрегаат зглобовите.

 • Зголемени нивоа на енергија

Правилно подреденото тело го намалува обемот на работа на мускулите обезбедувајќи доволно енергија за други продуктивни определби.

 • Подобрено варење

Наведнувањето го повредува грбот и ги компресира органите на телото, а со тоа влијае на нивната функционалност.

 • Намалени мигрени

Лошото држење го напрега задниот дел на вратот што доведува до мигрена.

Правилното држење помага да се справите со сите овие прашања; го подига вашето расположение, ја зголемува енергијата и ја зголемува продуктивноста.

Столовите за игри можат да помогнат со терапијата за држење на телото

Додека столчето за игри има многу предности, клучот е правилно да го користите столот. Кога правилно седите на стол за игри, вашето тело е тренирано да се усогласи со правилното држење на седечката положба. На почетокот може да биде непријатно бидејќи на мускулите им е потребно уредување.

Меѓутоа, штом ќе се навикнете на стол за игри, мускулната болка ќе се намали. Ова ќе ги зајакне мускулите во јадрото, грбот и задникот. Правилно подреденото тело ужива поголема енергија и севкупна благосостојба.

Следете ги овие чекори за правилно користење на столчето за игри.

 1. Седнете рамномерно преку седиштето; правилно распределување на вашата телесна тежина.
 2. Прилагодете ја висината на столот за да дозволите колената да се свиткаат под прав агол.
 3. Не прекрстувајте ги нозете; држете ги стапалата рамни на земја.
 4. Чувајте го столот поблиску до работната маса и прилагодете го нивото на мониторот
 5. Оставете ги лактите да се потпираат на потпирачот за рака за стол за игри и опуштете го рамото.

Завршни мисли

Можеби, до сега е јасно дека столовите за игри се добри за вашиот грб. Тие се совршено решение за болести на седењето. Без разлика дали работите неколку часа или подолги периоди, столовите за игри обезбедуваат поддршка за грбот и го исправаат вашето држење. Столовите за игри ги зајакнуваат вашите основни мускули, правејќи да се чувствувате поенергични. Правилното седење придонесува за целокупната благосостојба и ја зголемува продуктивноста.

Leave a Reply

Your email address will not be published.