Дали гејмерските лаптопи се прегреваат?

Дали гејмерските лаптопи се прегреваат?

„Зошто лаптопите за игри стануваат толку жешки? ова е тема за која се прашуваат многу луѓе кои играат видео игри. За да дадам краток одговор, би рекол дека не постои решение за ова прашање кое важи за сите. Лаптопите за игри произведуваат многу топлина бидејќи содржат процесори со високи перформанси и специјализирани графички картички, кои создаваат многу топлина додека се користат. Сепак, можете да одредите дали вашиот лаптоп за игри работи премногу жежок, следејќи неколку основни препораки.

За почеток, неопходно е да се има на ум дека повеќето лаптопи направени за игри се наменети да работат на високи температури. Тоа е затоа што моќните компоненти произведуваат многу топлина, а за лаптопите да функционираат добро, тие треба да можат соодветно да ја дисперзираат таа топлина. Сè додека температурата останува во прифатливиот опсег за компонентите, нема да постои ризик од каква било штета да биде предизвикана од неа. Затоа, нема ништо лошо во постапките што ги правите.

Дополнително, ги истражив првите 10 објаснувања за прашањето „Зошто гејмерскиот лаптоп станува толку жежок? Покрај причините споменати погоре, понудив неколку потенцијални лекови. Откако ќе ја прочитате оваа статија, треба да ги направите потребните прилагодувања на вашиот гејмерски лаптоп ако тој исто така генерира многу топлина.

Лаптоп за игри: Дали е премногу жешко?

Има растечки пазар за лаптопи наменети исклучиво за игри! И покрај тоа, повеќето луѓе мислат на лаптопите како преносливи компјутери кои можат да се користат за работа или образование. Овие лаптопи се моќни уреди способни да се справат со тешките потреби на модерните игри. Но, тие имаат тенденција да создаваат многу топлина поради нивниот дизајн. Следствено, многу гејмери ​​се грижат за тоа колку гејмерскиот лаптоп може да се загрее пред да стане небезбеден.

Постојат неколку аспекти на гејмерски лаптоп кои се важни да се земат предвид. Првата грижа се димензиите на лаптопот. Температурата исто така може да достигне релативно висока. Бидејќи лаптопите за игри имаат тенденција да работат доста жешки, од суштинско значење е изборот на оној што нема да оди на небезбедна температура дури и по продолжена употреба. Максималната температура што треба да ја достигне гејмерскиот лаптоп е 90 степени Целзиусови.

Според повеќето специјалисти, оптималната работна температура за гејмерски лаптоп е помеѓу 80 и 85 степени Целзиусови. Сепак, забележано е дека одредени лаптопи работат потопло од ова, и нема договор околу тоа која температура е превисока. Некои гејмери ​​велат дека нивните лаптопи почнуваат да се прегреваат на околу 90 степени Целзиусови, додека други не забележале никакви проблеми на 100 степени Целзиусови. На крајот на краиштата зависи од секој гејмер да избере дали температурата е превисока за нивниот лаптоп. Ако откриете дека вашиот лаптоп работи потопло од вообичаено, секогаш треба да погрешите на страната на претпазливост и да се воздржувате од играње додека не се олади.

Лаптопите со повеќе од еден вентилатор обично работат на пониска температура од оние со само еден вентилатор. Последно, но не и најмалку важно, треба да размислите за компонентите вградени во лаптопот. Некои материјали, како алуминиумот, се подобри во отстранувањето на топлината од нивната околина од другите. Имајте ги предвид овие размислувања додека барате лаптоп за игри за да се осигурате дека одржува ладна работна температура. Забележете и ако не се загрее небезбедно по долга употреба.

Кои се знаците на прегревање во лаптоп за игри?

Лаптоп за игри со тешкотии со прегревање ќе покаже неколку индикации и симптоми. Многу се препорачува да се преземат брзи активности за да се спречат тешки повреди. Ако не се преземат заштитни мерки, поверојатно е лаптопот да претставува закана од пожар. Присуството на мирис на изгореници и чад сугерира дека е предоцна да се преземат превентивни мерки.

Еве пет знаци што ги покажува лаптопот кога ќе се прегрее:

  • Фановите трчаат побрзо

Фановите трчаат побрзо

Вентилаторот за ладење е поврзан со централната процесорска единица и осигурува дека лаптопот одржува пониска температура. Брзината на вентилаторот се одредува според температурата, следена од сензорите лоцирани во процесорот. Кога сензорите детектираат дека температурата во лаптопот е прекумерна, тие му сигнализираат на вентилаторот да се забрза и да ја зголеми неговата јачина.

Особено, ако се занимавате со напорни активности како што се играње видео игри и стриминг снимки во 4K, што предизвикува прекумерна топлина да се генерира во лаптопот. Ова значи дека треба да преземете мерки на претпазливост. Кога тоа ќе се случи, лаптопот мора да вложи повеќе напори за да се ослободи од дополнителната топлина. Ова ќе предизвика вентилаторот постојано да работи со полна брзина, што ќе резултира со гласни звуци.

  • Многу топло на допир

Природно е лаптопот да се загрее додека се користи. Меѓутоа, ако вашиот лаптоп постојано станува премногу жежок и го исфрла топол воздух од отворите за воздух, ова е јасен показател дека вашиот лаптоп се прегрее и треба да се замени.

Ако топлината почне да се акумулира во лаптопот, нема начин тој да излезе од системот бидејќи нема отвори. Вишокот топлина произведена од системот ќе продолжи да се зголемува додека вентилаторот за ладење не го одземе. Поради ова, некои делови од лаптопот, особено основата на лаптопот, прилично се загреваат.

  • Чести прекини на поврзувањето

Честата потреба за исклучување на лаптопот е уште еден показател дека може да се прегрее. Бројни компјутери се опремени со софтвер кој ќе ја принуди машината да се исклучи доколку се откријат некакви дефекти кај нејзините внатрешни компоненти. Најистакнатата појава е дека кога Централната процесорска единица (CPU) ќе стане премногу жешка, системот нагло ќе се исклучи без да обезбеди никаква можност за зачувување на работата. Како резултат на тоа, товарот на каква било загуба на податоци паѓа на корисникот.

Во многу невообичаени околности, компјутерот може да прикаже порака за грешка која гласи „Се случи термичко исклучување“ помеѓу исклучувањата. Оваа порака за грешка покажува дека температурата на централната процесорска единица (CPU) достигна критично ниво. Исто така, покажува дека компјутерот сам се исклучува за да спречи каква било штета што може да биде трајна.

  • Линии се прошируваат: низ екранот

Линии се прошируваат: низ екранот

Појавата на линии низ екранот покажува дека единицата за графичка обработка (GPU) на вашиот лаптоп компјутер работи премногу жешка. Ако вашиот лаптоп има посебна видео картичка, ова може да се случи. Можно е системот што го користите да не може да го следи нивото на софистицираност што го нуди графичкиот процесор што го користите.

Вообичаено е единицата за графичка обработка (GPU) да се загрее додека играте игри со висока класа; сепак, не е типично графичкиот процесор да се прегрее кога се користи за неговата намена. Има проблем со тоа што графичкиот процесор е премногу жежок, бидејќи постојано му се става на вниманието на корисникот со линии што се протегаат низ екранот.

  • Падот на вкупните перформанси

Намалувањето на перформансите е последниот симптом на нашата листа на знаци дека лаптопот се прегрее. Еден аспект што игра улога во одредувањето колку брзо компјутерот може да ја изврши задачата е брзината на часовникот на Централната процесорска единица (ЦПУ). Централната процесорска единица (процесорот) на лаптопот автоматски ќе ја забави брзината на часовникот ако открие дека прекумерната топлина се собрала во уредот од која било причина.

Ова може да ги намали перформансите и да предизвика системот да не реагира, а можеби дури и да падне. Кога тоа ќе се случи, навидум безопасните активности како отворање и затворање прелистувач може да потраат долго.

  • Како да спречите прегревање на вашиот лапто

Постојат бројни потенцијални решенија за проблемот со прегревање на гејмерските лаптопи, а некои од нив ќе ви помогнат брзо и удобно да ја намалите температурата на вашиот гејмерски лаптоп.

Leave a Reply

Your email address will not be published.