Дали гејмерскиот монитор е ист како и компјутерскиот монитор?

Дали гејмерскиот монитор е ист како и компјутерскиот монитор?

Додека барате канцелариски монитор, можеби нема да внимавате на функции кои влијаат на визуелноста, меморијата или времето на одговор. Мониторите за игри се разликуваат од канцелариските монитори на многу начини. Постојат многу разлики помеѓу монитор за игри наспроти обичен монитор, а купувачот треба да ја разбере разликата помеѓу двата.

Особено за гејмерите, купувањето монитор за игри е исто толку важно како и изборот на најдобриот мебел за игри, бидејќи лошиот избор може да го влоши искуството на целото ваше врвно поставување на игри.

Ако сте загрижени и за изборот на најдобар монитор за игри наспроти компјутерски монитор, тогаш во оваа статија ќе разговараме за некои разлики помеѓу двете.

Разлика помеѓу монитор за игри и обичен монитор

Играњето наспроти обичните монитори имаат одредени карактеристични карактеристики што го прават изборот погоден за вистинската задача. Не можете да очекувате канцелариски монитор да работи како што би очекувале од професионален монитор за игри. Подолу се дадени некои вообичаени разлики помеѓу гејмерските монитори наспроти канцелариските монитори кои не сте ги знаеле.

  • Одговорност

Мониторите за игри како гејмерскиот монитор Pixio PXC327 ќе имаат побрзо време на одговор и повисоки стапки на освежување од стандардните монитори. Кога играте конкурентни игри како Call of Duty, професионалните гејмери ќе ја ценат предноста што ја даваат овие дисплеи. Способноста да се одговори во реално време на движењата на непријателот без доцнење може да значи разлика помеѓу победа и губење на натпревар.

  • Резолуција

Мониторите за игри прават одредени компромиси во однос на графиката и репродукцијата на боите. Тие го компензираат ова со тоа што се побрзи и обезбедуваат понепречено искуство за играње (точно за што се создадени). Редовните дисплеи, особено телевизорите (кои исто така се монитори), ќе имаат поголема резолуција на статичните слики, но нема да можат да работат видео игра на 175 Hz без латентност на стапката на слики.

  • Големина

Големина

Големината е исто така едно од забелешките помеѓу мониторите за игри наспроти обичните монитори. Освен ако потрошувачот не наведе поинаку, обичните и ултра широките гејмерски монитори се обично со иста големина. Иако пропорциите се исти, често ќе откриете дека цената се разликува. Сè се сведува на фактот дека мониторите за игри мора да исполнуваат повисок услов за рендерирање од стандардниот панел.

  • Употреба

Ако споредите нормален монитор со монитор за игри, нема да има голема разлика во користењето. Но, тука е една работа. Добрите гејмерски монитори како PX275C Prime Productivity Gaming Monitor и PX277 Prime Gaming Monitor во голема мера ги покриваат сите задачи на обичен монитор. Тие исто така нудат подобра меморија и време на одговор. Оттука, можете да користите гејмерски монитор за канцелариски цели како што се програмирање и кодирање, но користењето канцелариски монитор за игри е веројатно потешко.

  • Дизајн

Дизајн

Карактеристичен фактор на кој ќе бидете сведоци меѓу двете категории е дизајнот помеѓу монитор за игри наспроти обичен монитор. Додека канцелариските или нормалните монитори не се премногу поврзани со дизајнот и изгледот, мониторите за игри често се прават привлечни. Ова е затоа што гејмерите веројатно ќе се склонат кон теми и специјални бои или RGB ефекти. Ќе најдете и познати опции за заоблен екран во мониторите за игри, како што е PXC325 Curved Gaming Monitor, кој ви дава и дизајн и функционалност поради неговиот заоблен екран.

  • Панел

Главната разлика помеѓу гејмерскиот монитор и обичниот канцелариски монитор е типот на панелот што го гледате. Мониторите за игри користат IPS панел кој е едноставно најдобар за играње. IPS панелите даваа побрзо време на одговор и даваа поголема брзина. Од друга страна, работните монитори имаат TN или VA панели, што ви овозможува доцнење или бавна стапка на одговор додека работите.

Најчесто поставувани прашања

Можете ли да користите монитор за игри за работа?

Можете ли да користите монитор за игри за работа?

Примарната разлика што ќе ја најдете помеѓу гејмерскиот монитор и обичниот монитор е изгледот на сликата. Мониторите за игри се дизајнирани да даваат побрзо време на одговор, така што корисниците можат конкурентно да го победат противникот и да се движат во реални движења.

Покрај тоа, овој квалитет не е толку пожелен кај обичниот работен монитор, така што купувањето монитор за игри за работни потреби не е мудро. Иако ако сакате да работите на вашиот монитор за игри, можете лесно да работите поради побрзиот одговор.

Можете ли да користите монитор за игри како обичен монитор?

Може да го користите екранот на играта за различни задачи, почнувајќи од уредување содржина до едноставно гледање медиуми. Недостатокот, се разбира, е што повеќето гејмерски дисплеи, на пример, ја жртвуваат верноста на бојата поради потребата. На крајот на краиштата, целта на панелот за прикажување на игри е да обезбеди брзо и одговорно искуство за играње, а не да обезбеди 100% точен материјал за бојата на корисникот.

Во зависност од вашиот индивидуален случај на употреба, ќе треба да ги измерите овие карактеристики: на некои луѓе ќе им требаат точни дисплеи во боја за деловни активности, додека други ќе бидат задоволни со екрани за игри со високо освежување.

Дали можете да користите обичен монитор за игри?

Обичен монитор за игри може да се користи ако вашиот монитор ги исполнува бараните спецификации и има доволно способност да ја исполни целта. Сепак, некои луѓе користат пар редовни монитори за да ги покријат своите потреби за игри. И, исто така, може да се чувствувате малку тешко со времето на одговор бидејќи редовните монитори не се дизајнирани за екстра брз одговор.

Дали гејмерскиот монитор е подобар од ТВ?

Дали гејмерскиот монитор е подобар од ТВ?

Телевизорите имаат предност во големината и квалитетот на сликата, во зависност од технологијата. Од друга страна, гејмерите ставија премиум на брзото, течно и одговорно искуство за играње кое само мониторите можат да го испорачаат.

Згора на тоа, најверојатно ќе доживеете побавно време на одговор со екранот на панелот TN, што би можело да биде пречка за многу гејмери. Проблемот со телевизорот е што времето на одговор е многу поголемо, што резултира со духови. За гејмерите да уживаат во најдоброто искуство, неопходно е да имате време на одговор од околу 10 ms или слично.

Сумирајќи, мониторите даваат подобро време на одговор и повисоки перформанси од телевизорите. Овој квалитет прави многу луѓе посклони кон изборот на монитор за нивната работа.

Дали играњето на монитор прави разлика?

Да, играњето на монитор обезбедува многу подобро искуство во целина. Мониторот ви овозможува да имате подобри перформанси и подобрен квалитет на играта. Времето на одговор е побрзо, има нула до никакво заостанување, а графиката е многу попривлечна. Особено кога станува збор за гејмерски монитор, можете да ја идентификувате разликата меѓу нив.

Leave a Reply

Your email address will not be published.