Дали вреди да се купи гејмерски монитор?

Дали вреди да се купи гејмерски монитор?

Сон на секој гејмер е да има добро поставување и монитор кој ги поддржува нивните омилени виртуелни реалности и видео игри. Имањето монитор за игри може да ги поттикне другите нивни хоби и да обезбеди квалитетно време. Можете да го направите целосно приспособлив за да одговара на вашите преференции. Затоа е подобро отколку да поседувате конзола за игри.

Дали навистина вреди мониторот за игри?

Мониторите за игри ја докажуваат својата богата применливост кога работат повеќе програми и софтвер истовремено и многу побрзо од конзолата и нудат плејада корисни програми за различни намени. Не е важно дали играте конкурентно или не затоа што мониторот за игри може да се користи и за секојдневни цели.

Вредноста на гејмерскиот монитор се истакнува кога се одговара на прашањето – дали мониторот од 60 Hz може да биде доволен како монитор од 144 Hz? Ајде да разговараме за вистинските предности на мониторот од 144 Hz. Замислете во видео игра да се обидувате да пукате во автомобилот на непријателот на монитор од 60 Hz, но само би пукале на празен простор бидејќи стапката на освежување е многу мала. Може да видите како ова може да влијае на вашиот резултат и стапката на убиства/смртност во FPS игрите. Мониторите од 144 Hz можат да помогнат да се зголеми флуидноста на вашата игра и времето на одговор.

Разликите помеѓу мониторите од 60Hz и 144Hz стануваат очигледни кога гејмерите на екраните од 144Hz буквално гледаат работи пред играчите од 60Hz кога се натпреваруваат во онлајн мултиплеер. Ова е огромен јаз помеѓу гејмерските и неигри мониторите. Дури и разлика од неколку секунди може да има огромно влијание врз игрите кои зависат од рефлексите. Авантуристичките игри водени од приказна можеби нема да уживаат во 144Hz, но стрелците, тркачите и борците дефинитивно уживаат. Мониторите кои нудат и висока резолуција и високи стапки на освежување може да бидат прилично скапи. Сега мониторите од 240 Hz можат да обезбедат уште подобри перформанси, но разликата помеѓу 144Hz и 240Hz е едвај забележлива освен ако не постои огромна разлика во цената. Затоа 240Hz и 360Hz се препорачуваат само за професионални гејмери.

Која големина на монитор е најдобра за игри?

Која големина на монитор е најдобра за игри?

Пошироките дисплеи сега владеат со мејнстримот, иако помалите монитори имаат свои предности и се претпочитаат за некои апликации. Со оглед на тоа што мониторот ја задоволува прилично бараната цел на играњето игри, не е паметна одлука да се купи големина на монитор помал од 24 инчи. За среќа, постојат повеќе достапни опции во овие големини.

Мониторите од 24 и 25 инчи обезбедуваат голема површина на екранот за игри, што го прави поедноставно да се гледа сето тоа во вашиот опсег на видување, како што се пејзажите, за време на натпреварувачка игра. Помал екран има и поголема густина на пиксели од поголем екран со приближно иста резолуција, што резултира со подобрена текстуална јасност. Овие екрани се идеални за брзи FPS игри, но не толку за игри кои бараат подлабоко потопување, како што се авантуристички игри или игри со улоги.

Дали вредат заоблените монитори?

Дали вредат заоблените монитори?

Друга работа што треба да се земе предвид при купување гејмерски монитори се закривените, кои целосно зависат од вашата поставеност и околината. Ако имате помал простор на масата, тогаш нема смисла да инвестирате во заобленост или монитор со 240 Hz или повисока резолуција. Единствената предност на закривениот монитор е тоа што има извонредна визуелност и поширок поглед со ултра широк дисплеј 21:9. Освен тоа, не се разликува од 240 Hz или монитор. Но, додека купувате гејмерски монитор, треба да ја имате на ум заобленоста на екранот. Го прави целото гејмерско искуство попривлечно, овозможува подобар периферен вид и го олеснува извршувањето на повеќе задачи на мониторот. Единствениот недостаток е тоа што трошоците за монитор со закривеност се многу повисоки од нормалниот монитор. Така, како заклучок, мониторот со резолуција од 144 Hz или повисока може лесно да ги задоволи вашите потреби за игри, ако вашиот процесор/ГПУ и брзината на прикажување може да одговараат на стапките на освежување.

Заклучок

За да успеете во професионалната индустрија за игри, потребен ви е вистинскиот арсенал. Мониторите еволуираа за да имаат софистицирани рамки кои спречуваат визуелни артефакти и одржуваат пристојна стапка на слики. Во овој случај, зависи од тоа што е најзгодно за вежбање и не треба да биде скапо. Обуката за професионални настани не е толку тешка како што мислите со помош на монитор од 144 Hz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.